Vysoký krvný tlak je bežným stavom, ale mnohí ľudia si možno neuvedomujú, že ho majú, pretože symptómy sú ťažko zistiteľné. Je dôležité poznať údaje o krvnom tlaku, pretože môžu vzniknúť závažné komplikácie, ako sú infarkty a mŕtvica. Jedným zo spôsobov, ako zabrániť stavu vysokého tlaku alebo ho ovládať je prostredníctvom stravovania zdravou a vyváženou stravou. O aké potraviny sa konkrétne jedná?
Celozrnné cestoviny, cereálie a ryža
Celozrnné potraviny pomôžu znížiť riziko srdcových ochorení. Hnedá ryža, celozrnné cestoviny a celozrnné obilniny sú preto veľmi dobrou voľbou.
Orechy a semená
Hovorí sa, že orechy sú dobrý zdroj minerálov a vlákniny, ale môžu tiež obsahovať zvýšené množstvo tukov. Pravidlom je nejesť viac ako pár orieškov denne.
Vyhnite sa praženému a solenému typu orieškov. Akékoľvek pridané soli povedú k zvýšeniu vášho krvného tlaku.
Ryby, ovocie, zelenina a strukoviny v konzervách
Konzervované výrobky môžu byť rovnako dobré ako čerstvé alebo mrazené, ale nezabudnite si vybrať tie, ktoré boli zabalené vo vlastnej šťave.
Vyvarujte sa potravinám, ktoré sú balené v oleji, soľnom roztoku alebo sirupe, a všetkým ostatným, ktoré obsahujú soľ alebo cukor.
Popri stravovaní s nízkym obsahom tukov sa ukázalo, že jedlá s obsahom draslíka pomáhajú kontrolovať krvný tlak. Draslík je minerál, ktorý pomáha znižovať krvný tlak vyrovnávaním negatívnych účinkov, ktoré má na telo soľ.
Draslík sa nachádza v širokej škále potravín. Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie suroviny, ktoré by ste mali určite zaradiť do vašej stravy:
- Zemiaky (vrátane sladkých zemiakov)
- Banány
- Pomarančový džús
- Jogurt
- Mlieko bez tuku
- Tuniak (ale dávajte pozor, aby ste si nevybrali tuniaka konzervovaného v slanom náleve, pretože má veľmi vysoký obsah soli)
Potraviny obsahujúce horčík a vlákninu tiež prinášajú výhody pre ľudí s vysokým krvným tlakom.