Cvikla je vo všeobecnosti veľmi zdravá potravina. V prvom rade prečisťuje krv a zároveň zlepšuje jej kvalitu. Jej druhou pozitívnou vlastnosťou je aj regenerácia a čistenie pečene. Ak teda potrebujete tento orgán trošku zotaviť, pripravte si nátierku, ktorej môžete zjesť koľko vám hrdlo ráči.
Čo budete potrebovať:
- Jedna menšia cvikla
- Jedna stredná mrkva
- Dva strúčiky cesnaku
- Dve vajíčka
- Extra panenský olivový olej (lisovaný za studena)
- Himalájska soľ
- Dve polievkové lyžice jablčného ocotu
- Kávovú lyžičku medu
Postup prípravy
Na začiatok si uvarte dve vajíčka. Tie ošúpte a nakrájajte do misky. Ošúpte si mrkvu, cesnak i cviklu a všetky tri suroviny najemno nastrúhajte do misky k vajíčkam. Prilejte olivový olej. nemusíte sa držať presného množstva. Dôležité je to, aby mala celá zmes jemnú konzistenciu. Na záver prilejte dve polievkové lyžice jablčného octu, kávovú lyžičku medu a trošku soli. Všetko rozmixujte do hladka a môžete jesť.
Prečo táto nátierka pomôže vašej pečeni?
Cvikla :
- Prečisťuje krv aj pečeň.
- Obsahuje rastlinné flavonoidy a beta-karotén.
Mrkva :
- Obsahuje vysoké množstvo pektínov. Ide o rozpustný typ vlákniny, ktorá napomáha udržiavaniu správnej hladiny cholesterolu, trigliceridov a cukru v krvi.
- Obsahuje beta-karotén.
Cesnak :
- Podobne ako cvikla detoxikuje pečeň.
- Aktivizuje enzýmy, ktoré zbavujú telo škodlivých látok.
- Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
- Obsahuje selén a alicín. Tieto látky zbavujú pečeň škodlivých látok.
Jablčný ocot:
- Prečisťuje celý organizmus.
- Má pozitívny vplyv na trávenie a črevnú mikroflóru.
- Regeneruje pečeň.
- Napomáha upraviť celý metabolizmus .
Himalájska soľ:
- V porovnaní s klasickou soľou obsahuje omnoho viac železa. To je pre správne fungovanie pečene veľmi dôležité.
- Obsahuje vysoké množstvo minerálov.
- Všetky látky sa v nej nachádzajú prirodzene, teda nie sú pridávané chemicky.